Sevr Antlaşması önemi ve maddeleri kısaca
Sevr antlaşması önemi nedir , maddeleri kısaca açıklıyoruz , kim imzaladı , hükümleri nelerdir , sonuçları nelerdir kısa özet şekilde sizlerle paylaşıyoruz. Kütüphane kaynakçalı bilgilerdir ödeviniz için kullanabilirsiniz. Tek sayfa çıktı alımına uygundur. Hadi başlayalım.
Sevr Antlaşması
Sevr Antlaşmasının Önemi
Toplam 433 maddeden oluşan antlaşma, ülkede arkeolojik kazı yapılmasından sınırların tespit edilmesine ve egemenliğin belirlenmesine kadar her hususu kapsamıştır.TBMM Hükümeti bu antlaşmayı kabul etmedi ve bu antlaşmanın yürürlüğe girmemesi için bütün gücüyle çalıştı. Çünkü bu antlaşma, Türk ulusunu tarih sahnesinden silmeye yönelikti.
Sevr Antlaşması Kim imzaladı
Antlaşma Osmanlı devleti mağlup olması sonucu Fransa, İtalya, Japonya, Belçika, Yunanistan, Hicaz Krallığı, Polonya, Ermenistan Portekiz, Romanya, Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı ve Çekoslovakya ile imzalanmıştır. Osmanlı heyetinde imzayı atan isimler arasında Tevfik Bey , Reşat Halis Bey , Mehmet hadi paşa bulunmaktadır.
Sevr Anlaşmasının Maddeleri – Hükümleri
- Suriye, Irak, Lübnan ve Filistin, İngiltere ve Fransa arasında paylaşılacaktı ve buralarda manda yönetimleri kurulacaktı.
- Van- Erzincan- Trabzon çizgisinin doğusu Ermenistan’a bırakılacaktı.
- Van- Diyarbakır bölgesinde özerk bir Kürdistan oluşturulacaktı.
- Boğazlar ve Marmara’nın denetimi itilaf devletlerinin ortak yönetimine bırakılacaktı.
- İstanbul, Osmanlı Hükümeti’ne bırakılacaktı, ancak koşullara uyulmazsa geri alınabilecekti.
- Doğu Trakya Yunanistan’a bırakılacaktı.
- Batı Anadolu’nun önemli bir bölümünde (İzmir dahil) özel bir yönetim kurulacak ve beş yıl boyunca Yunanlı bir vali bu bölgeyi yönetecekti.
- Osmanlı ordusunun sayısı 50700 kişi olacaktı.
- Azınlıklara geniş haklar verilecekti.
- Osmanlı Hükümeti savaşta zarar görenlere tazminat ödeyecekti.
- Kapitülasyonlar eskisinden daha geniş uygulanacaktı.
- Anadolu’da İngiltere, Fransa ve İtalya’nın nüfuz bölgeleri olacaktı.
Etiketler: kısaca, maddeleri, sevr anlaşması, sevr anlatşması kim imzaladı, sevr antlaşması, sevr antlaşması maddeleri, sevr antlaşması önemi, sonuçları
Eklenme Tarihi: 13 Aralık 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın