Mahallileşme Akımı ve Hikemi Tarzı özellikleri
3.641 views
Merhaba bu yazımızda mahallileşme akımı hakkında bilgi verip özelliklerini açıklıcaz. Ayrıca Hikemi Tarzı hakkında bilgi verip onunda özelliklerini açıklıyoruz. Nedim’in öncüsü olduğu mahallileşme akımı ile Nabi’nin öncülüğünü yaptığı Hikemi tarzı araştırınız. İki tarzı kaşılaştırıp sonuçlarını sınıfta yazılı olarak paylaşınız ödevini yapıyoruz. Sizde bir zahmet karşılaştırıp ortak noktaları ile zıt yönlerini bulursunuz artık.
Mahallileşme Akımı özellikleri
- Mahallileşme ile birlikte halkın konuşma dilinde yer alan bazı unsurlar şiirde yer almaya başlamıştır.
- Yerlileşme çabasının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
- Mahallileşme (Yerlileşme) Akımı ile birlikte İstanbul ağzı ve tabiatına daha fazla yaklaşma amacı güdülmüştür.
- Deyim ve atasözlerinin kullanılmasına özen gösterilmiştir.
- Bu akımla eser verenler açık, sade ve anlaşılır bir dil kullanmaya çalışmışlardır.
- Divan Edebiyatı’nın yabancı dilleri olan Arapça ve Farsçanın şiirdeki hâkimiyeti kırılmıştır. Arapça ve Farsça kelime ve kelime gruplarının kullanımı oldukça azalmıştır.
- Mahallileşme (Yerlileşme) Akımı’yla birlikte günlük ve sıradan olaylar şiirin konusu haline gelmiştir. Bu anlamda divan şiirinin soyut dünyasının dışına çıkılmıştır.
- İstanbul’un eğlence yerleri, çeşitli semtleri, aşk hayatı; şarkı, gazel, mesnevi ve kasidelerle yine İstanbul halkının diliyle anlatılmaya çalışılmıştır.
- Mahallileşme (Yerlileşme) Akımı’nın en olgun temsilcisi şüphesiz ki Divan şairi Nedim’dir.
- Şeyh Galip ve Nedim’in hece ölçüsüyle birer şiir yazmaları Mahallileşme Akımı’nın bir sonucudur.
Hikemi Tarz’ın Özellikleri
- Dış dünyaya ve olanı anlamaya ve anlatmaya önem verilmiştir.
- Şiirin hikmet dolu olması ve anlamının da insanlara doğru yolu göstermeye vasıta olmasına önem verilmiştir.
- Şiir yazmaktan maksat anlamdır, yani içeriktir ve bununla okuyucuya mesaj vermektir.
- Şiirde anlam, süsü ve nakısı olmayan bir yüzük gibidir. Anlamı olmayan söz kokusuz lâle gibidir. Bu gibi nedenlerle şiirde anlam çok önemli bir yere sahiptir ve önem içinde hikmet ve düşünce her zaman işlenmesi gereken hususlardır.
- Nâbî de dahil olmak üzere hikemî tarzı benimseyen şairlerin şiirlerinde hikmet ve düşüncenin ön plana çıkarılmasıyla anlamın nasihat karakteri tasıması söz konusu olmuştur.
- Yoğun bir sekilde kullanılan irsal-i mesel ile hem soyut düşünceler hem de okuyucuya verilmek istenen mesajlar daha açık ve anlaşılır bir nitelik kazanmıştır.
- Şiirin anlamı lirizm ve duygudan ziyade düşünce ve hikmete dayanmalıdır. Bu yaklasım ile aynı zamanda Hikemî tarzın poetikasının ne olduğu ortaya konulmaya çalısılmıştır.
Etiketler: hikemi tarz, hikemi tarzı, hikemi tarzı özellikleri, mahallileşme akımı, mahallileşme akımı özellikleri, nebi, nedim, odev
Eklenme Tarihi: 12 Kasım 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın