Hz. Muhammed in temizliğe verdiği önem
Hz. Muhammed’in temizliğe verdiği önemle ilgili üç örnek bularak defterinize not ediniz. Peygamber efendimiz ve temizlik ile ilgili örnekler. Ödev için düzenlenmiş bilgilerdir. Kısaltılarak tek başlıkta topladık. Başlayalım.
Hz. Muhammed’in temizliğe verdiği önem
Dinimiz, temizliğe önem verir. Ve gerekliliği konusunda kitabımız Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmuştur.
“Şüphesiz Allah, çok tevbe eden ve çok temizlenenleri sever.” ( el bakara 2/222)
tevbe etmek manevi olarak temizlenmektir , gerçek anlamda temizlenmek , insanın vücudunun en temiz olma halidir. Peygamber efendimiz : ‘Temizlik imanın yarısıdır’ , “Allah Temizdir, temizliği sever.” (Tirmizi, Edeb, 41) sözü ile temizliğe verdiği önemden bahsetmiştir. Örnekler ise şunlardır:
Hz. Muhammet (sav) in temizliğe verdiği önem ile ilgili üç örneği paylaşmak gerekirse;
1-) Elbiselerin düzeltilmesini emreden, giyim-kuşamda pejmürdeliği hoş görmezdi.
2-)Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- saç ve sakalların dağınıklığını da tasvîb etmezdi.
3-)Allah Resûlü elbisesinin temizliğine son derece dikkat ettiği gibi tertip ve düzenine de aynı nisbette îtinâ gösterirdi.
Zîrâ o, îcâb ettikçe saç ve sakalını tarayıp düzeltir, hattâ kulak yumuşaklarına kadar uzattığı mübârek saçlarını, zaman zaman kınayla boyar ve zeytin yağı ile de yağlardı. (Tirmizî, Şemâil, s. 18-27)
Peygamber Efendimiz’in tavsiyesi gereğince tuvalete girerken:
“Allah’ım, şeytanların erkeklerinden ve dişilerinden sana sığınırım!” (Müslim, Hayz, 122) demeli, çıktıktan sonra da:
“Benden sıkıntıyı gideren ve bana âfiyet bahşeden Allah’a hamd olsun.” duası okunmalıdır. (İbn-i Mâce, Tahâret, 10)
– Büyük veya küçük abdest bozarken kıbleye doğru dönülmemelidir. Allah Resûlü bu husûsta şu uyarıda bulunmuştur; “Biriniz tuvalete gittiğinde, önünü veya arkasını sakın kıbleye doğru dönmesin!” (Buhârî, Vudû, 11)
– Ayakta bevledilmemelidir. Zîra bu şekilde küçük abdest bozmak, kişinin bedenine ve elbisesine idrâr sıçramasına sebep olur.
Peygamber Efendimiz, kılık-kıyâfet ve saç-baş düzeltmeye uzun uzun vakit ayırmayı da hoş karşılamamış ve temizlik gibi giyim-kuşamdaki sâdeliğin de îmânın gereği olduğunu belirtmiştir. Nitekim, O’nun bu iş için kullandığı âlet ve edevâtın oldukça külfetsiz olduğu görülür. Allah Resûlü’ne âit belli başlı temizlik ve tezyin malzemeleri; ayna, tarak, makas, misvak, sürmelik, koku şişesi denilebilecek bir kutu ve bir de tülbentten ibâret idi. Âlemlerin Efendisi, herhangi bir yolculuk esnâsında da bü tür eşyalarını yanında bulundururdu. (İbn-i Sa’d, I, 484)
Etiketler: dini temizlik, Hz muhammed temizliğe verdiği önem, Peygamber efendimiz ve temizlik, temizliğe verdiği önem ile ilgili üç örnek
Eklenme Tarihi: 20 Kasım 2019
Konu hakkında yorumunuzu yazın