Fikir Akımları – Fikri Akımlar
fikir akımları nelerdir , Osmanlıyı etkileyen fikri akımlar kısaca hakkında bilgi veriyoruz. Kısa özet konu anlatımı olarak Osmanlı Devletini dağılmaktan kurtarmak amacıyla kurulmuş akımları paylaşıyoruz. Bilgiler güncel ve kütüphane kaynakçalı kitaplardan toplanmıştır. Ödev için kullanabilir tek sayfa çıktı alabilirsiniz. Başlayalım.
Fikir akımları – Fikri Akımlar
1 – Batıcılık
Osmanlı devletinin çöküş dönemine girmesini Batı bilim ve tekniğinden uzak kalma nedenlerine bağlayan bu fikir, çöküşü önlemeye yönelik olarak da batı bilim ve tekniğine yönelmeyi önermişse de köklü batıcılık yerine yüzeysellikten ileriye gidememiştir. II. Meşrutiyet döneminde kendini göstermiştir. Abdullah Cevdet, Celal Nuri, Süleyman Nazif Önemli savunucularıdır.
2- Osmanlıcılık
Osmanlı devleti bünyesinde yaşayan, değişik din ve dilden olan halkları Osmanlı bilinciyle bir ortak noktada toplayarak birleştirmeye yönelmiş, böylelikle milliyetçilikten kaynaklanan azınlık ayaklanmalarının ve Avrupalı devletlerin iç işlerimize karışması önlenmiş olacaktır. Osmanlıcılık fikri; Tanzimat, Islahat ve I. Meşrutiyet dönemlerinde etkili olmuştur. Genç Osmanlılar bu fikrin savunucularıdır.
3 – İslamcılık
Osmanlıcılık fikrine karşı I. Meşrutiyeti kapattıktan sonra II. Abdülhamit İslamcılık fikrine destek vermiştir. Devletin kurtarılmasının İslamla gerçekleşeceğini savunan bir grup içinden bir kısım İslamcılar bütün Müslümanları birleştirerek İslam imparatorluğu kurmayı ve halife sıfatından dolayı Osmanlı padişahını imparatorluğun başına geçirmeye hedefleyen ümmetçilik fikrini ortaya atmışlardır. Ancak bu fikir I. Dünya Savaşı sırasında Arapların İngilizlerle Osmanlıya karşı olması yüzünden geçerliliğini kaybetmiştir. Mehmet Akif, İskilipli Mehmet Atıf, Sait Halim Paşa bu fikrin savunucularıdır.
4- Türkçülük ( turancılık )
İkinci Meşrutiyet döneminde çıkan bu fikir bütün Türkleri bir bayrağın altında toplamaya yöneliktir. Ancak uygulanamayacağı ortaya çıkınca Ziya Gökalp tarafından bir edebi akım olarak Türkçülüğe dönüştürülmüştür. Türkçülük; Kurtuluş Savaşı döneminde etkili olmuştur. Önemli savunucuları: Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Mehmet Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin, İsmail Gaspıralı.
5- Adem-i Merkeziyetçilik
Federal yönetim ve liberal ekonomi ile devletin sürekliliğinin sağlanacağını düşünmüşlerdir. Ahrar Fırkası kurucusu Sabahattin Ali bu düşüncenin önemli savunucusudur.
Fikri akımlar – Fikir akımları konusu burada bitmiştir. Sitemizde tüm ödev çeşitleri ve konu anlatımları bulunuyor. Arama yaparak ulaşabilirsin. Eğer yoksa bize ödev sor kısmından gönderin , en kısa sürede yayınlayalım.
Etiketler: fikir akımları, fikri akımlar
Eklenme Tarihi: 10 Mart 2019
Konu hakkında yorumunuzu yazın