Etkili Konuşma teknikleri ve özellikleri
etkili konuşma ve düzgün konuşma teknikleri , özellikleri nelerdir kısaca açıklıyoruz. Güzel , akıcı ve karşı tarafta etki bırakan düzgün konuşma yöntemleri kısa özet olarak tek başlık altında derledik. Bilgiler günceldir. Kütüphane kaynakçalı kitaplardan alıntı yapılmıştır. Ödev için kullanılabilir. Başlayalım.
Etkili Konuşma – Düzgün Konuşma Teknikleri ve Özellikleri
Günümüzde insanları etkileyecek seviyede konuşmak , kişinin özgüveni ile doğrudan orantılıdır. Karakteri güçlü gösterir. Aynı zamanda konuşma sırasında sözü daha az kesilir ve daha çok dinlenir. Daha çok soru alır. Alt başlıklar ile etkili konuşma tekniklerini incelemek gerekirse kısaca şunlardır:
Bilgi ve beceri birikimi
Kişinin doğuştan itibaren kazandığı bilgi ve beceriler konuşmanın kalitesini belirleyen en önemli özelliktir. Yetersiz ve niteliksiz bir alt yapıya sahip olan kişilerin konuşmaları sığ ve tekdüzedir.
Etkili Konuşma için Düşünme yeteneği Kullanmak
Düşünme, insanoğlunun sahip olduğu en büyük değerdir. Bu değeri kullanmak ve geliştirmek ise bizim elimizdedir. Düşünce tembeli olan veya özürlü düşünen insanların konuşmaları oldukça iticidir. Ayrıca “Bir düşün bir söyle.” sözü, konuşmada düşünmenin ne kadar önemli olduğun anlatmaya yeter.
Jest ve mimikler ile Etkileyici Konuşmak
Konuşmayı destekleyen yardıma ögeler kategorisinde değerlendirebileceğimiz jest ve mimikler, konuşmanın etkili olması bakımından son derece önemlidir. Jest ve mimiklerle süslenmiş bir konuşma, dinleyiciler üzerinde çok olumlu etkiler bırakır.
Uygun kılık ve kıyafet
“İnsanlar bir topluluğa dış görünüşleriyle girerler, düşünceleriyle çıkarlar.” sözü, dış görüşün önemini anlatır. Temiz, düzenli ve uyumlu bir kıyafet, dinleyiciler üzerinde çok olumlu etkiler bırakır. Abartılı, ve uyumsuz bir kıyafet, dinleyicinin ilgisini konuşmadan çok konuşmamaya yöneltir.
Etkili Konuşma için Ses en Önemli Faktör
Konuşmanın temel malzemesi sestir. Parçalar üstü ses birim adını verdiğimiz; vurgu, ton, tonlama, durak, ezgi, süre vb. özellikler, sesin dolayısıyla konuşmanın kalitesini belirlerler. Bozuk ve iyi ayarlanmamış bir ses, dinleyici üzerinde olumsuz bir etki yapar. Güzel ve etkili konuşma için, sık sık telaffuz çalışmaları yapılmalıdır.
Dil ve Üslup
Konuşma dili, yazı dilinden oldukça farklıdır. Konuşma dilinin canlı olması, beraberinde bir çok zorluğu da getirin Anında uygun kelime seçimi ve &aileleri anlam zincirini bozmadan sıralama ancak gelişmiş bir dil ve üslup eğitimi ile başarılabilir. Bunun için edebi değeri yüksek metinler okumak ve güzel konuşan insanları dinlemek gerekir.
İnandırıcılık
Konuşmacının konuya hakimiyeti, kendisine güveni, duruşu, bakışı ve samimiyeti dinleyici üzerinde son derece etkili olur.
Yapıcılık
Konuşmanın bütününe yayılan bir başka özellik de yapıcılıktır. Konuşmasında sağa sola sataşan, hır çıkartan, toplumun değerlerine saldıran ve onları küçümseyen biri, tepki toplar ve başarısız bir konuşma yapmış olur.
Etiketler: etkili konuşma, etkili konuşma özellikleri teknikleri, güzel konuşma
Eklenme Tarihi: 22 Mart 2019
Konu hakkında yorumunuzu yazın