Etki Tepki Yasası ve örnekler Kısaca
Etki tepki nedir kısaca bilgi veriyoruz. Etki ve tepki yasası hakkında kısa özet konu anlatımı ve örnekler paylaşıyoruz. Fizik dersi için kütüphane kaynakçalı kitaptan alıntı yapılmıştır. Ödev için kullanıma uygundur. Tek sayfa çıktı alabilirsiniz. Başlayalım.
Biz çoğu zaman, gelişi güzel etkinin tepki eşliğinde yapıldığını dikkate almıyoruz. Eğer yaylı karyola üzerine bavul koyarsak karyola eğilir. Bavul ağırlığının karyolaya etkimesi herkese açıktır. Fakat bazı hallerde karyolanın da bavula etki ettiğini unutuyorlar. Ne de olsa karyola üzerindeki bavul düşmüyor. Demek ki, karyola tarafından bavula, bunun ağırlığına eşit bir kuvvet yukarı doğrultuda etki etmektedir. Ağırlık kuvvetine zıt yönlenen ve onu dengeleyen kuvvete (dayanağın kuvvetine) tepki kuvveti denilir. “Tepki” sözü etkiye cevap anlamını taşır. Masanın, bunun üzerindeki kitaba etkisi, karyolanın bunun üzerindeki bavula etkisi, dayanağın tepkisidir.
Cismin kütlesinin kollu terazi yardımıyla ölçmektedirler. Cismin, asıldığı yayı açma kuvveti, yahut bunun altına koyulmuş yaya basınç kuvveti cismin ağırlığına eşittir. Fakat, yayın açılması yahut sıkıştırılmasının aynı zamanda dayanağın tepki kuvvetini belirttiği de gayet açıktır.
Etki ve Tepki Özellikleri
Etki ve tepki kuvvetleri muhakkak değerce birbirine eşittirler.
Yönleri birbirine her zaman zıttır.
1. Örnek: At dön tekerlekli arabayı çeker, ne de olsa arabada atı çeker. Öyleyse neden araba hareket eder? “Her şeyden önce hatırlayalım ki, yol kaygan olduğunda at arabayı çekemez. Demek ki, hareketi açıklamak için sadece bir değil, iki etkileşmeyi; sadece “araba-at” etkileşmesini değil, hem de “at-yol” etkileşmesi önem taşımaktadır.
2. Örnek: Bir kutu kola kutusu ve mıknatıs düşünürsek. Mıknatısı elimize aldığımız zaman metale tepki veren mıknatısı , kola kutusuna ne kadar çok yaklaştırırsak o kadar çok kola kutusu mıknatısının etkisinde kalır ve tepki göstererek çekimini sağlar.
Etiketler: etki tepki, etki ve tepki, kısaca, örnek, ornekler, yasası
Eklenme Tarihi: 21 Aralık 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın