En çok oynanan halk oyunları ve kıyafetleri nelerdir
Merhaba bu yazımızda en çok yörenizde en çok oynanan halk oyunları nelerdir ve bu yörelere ait kıyafetler nelerdir adlı konuyu işleyeceğiniz. Eğer bu konuya ödeviniz için geldiyseniz doğru adrestesiniz bilgileri ilköğretim oretaöğretim ve lise seviyesinde kullanabilirsiniz.
En çok oynanan halk oyunları ve kıyafetleri
1-) ZEYBEK
Zeybek oyunları tek kişi tarafından oynandığı gibi teklerden oluşan bir daire halinde de oynanmaktadır Zeybek oyunları, toplu olarak oynandığı zaman oyuncuların birbirlerine tutunmadan oynadıkları salma oyunlardır.
Bu oyun türüne Ege Bölgesinde rastlanır Aydın, İzmir , Muğla, Denizli, Bilecik, Eskişehir , Kütahya,Çanakkale, Kastamonu, Uşak, Manisa, Balıkesir , Burdur
Kıyafetler: Zeybek oyunu genellikle özel kostümleriyle oynanır. Kıyafetleri görsel açıdan çok dikkat çekici, kıyafetin üzerine yapılmış işlemeler ise otantik bir havadadır. Yöre insanlarının geçmişte normal yaşantılarında giydiği günlük kıyafetleri, yöre halk danslarının özel kostümü halini almıştır.
2-) HALAY
Toplu, düz dizi biçiminde ve oyuncuların birbirine tutunarak oynadığı oyun türüdür.
Doğu,güneydoğu ve Orta Anadolu’da davul zurna eşliğinde oynanır. Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş,Gaziantep, Erzurum, Erzincan, Sivas, Mardin, Muş, Yozgat,Çorum, Adana, Ankara, Siirt, Hatay, Tokat, Şanlıurfa
Kıyafetler: Halay oyunu için kıyafetler çok önem teşkil etmemekle birlikte yapılan hareketler ve uyumluluk ön plandadır. Günümüzde halay çoğunlukla düğünlerde karşılaşmaktayız. Halay oyunu için rahat kıyafetler tercih edilmelidir.
4-) Kaşık
Ellerinde ritim aracı olarak tahta kaşıklar bulundururlar.Çıkardığı ses ve uyumlu hareketlerin eklenmesiyle güzel bir görsellik sunar. Günümüzde en çok Ankara havaları eşliğinde popülerdir. Güney Anadolunun Akdeniz’e uzanan kesimleri genellikle kaşıklı oyunlar bölgesi olarak gösterilir.
Eskişehir , Afyon, Kütahya, Bilecik, Kırşehir , Konya, Mersin,Antalya, Bolu, Bursa
Kıyafetler: Günümüzde kaşık oyunun bir çok yöresel kıyafeti bulunmaktadır. Bir çok yöre de ise günlük kıyafetlerle düğünlerde oynandığı bilinmektedir. Örnek verecek olursakSilifke kaşık oyunu kıyafeti erkek ve çocuk kıyafeti kollu cepken üzeri sırma işlemeli ve sutaşı ile suzane karıştırılması, şalvar ise aynı şekilde sırma lase ve suzane işleme karıştırılması ile oluşur kalıp olarak yarım ağlı olan bu şalvar ayrıca uçkurlu yada beli lastikli olarakta yapılmaktadır. Mersin kostümü belinde ismaliye kuşak ayakklarında ise deri yemeni ile yün çorap bulundurmaktadır.Başında ise dokuma kuşak tan başlık yapılır.
Bayanlarda ise dokuma üçetek üzerine yelek kadife kumaştan belinde dokuma kuşak yada talep edilir ise paralı kemer, önünde ise ponpon süslemeli önlük, altında şalvar lastikli içinde ise şile bezi gömlek kullanılır.Başında ise paralı fes ve yazma güpürlü ve desenlidir.
Kıyafetler: Cistik: Bar oynarken ayağa giyilen ayakkabıdır.
Zığva: Uçkurlu, beli bol lacivert kumaştan yapılan arkası torba şeklinde pileli giysidir.Bunun üzerine siyah ipek kaytansüs olarak işlenir. Zığvanın bol olmasını sağlayan pile sayısının 32 olmasına özen gösterilir.
Yelek: Lacivert kumaştan yapılmıştır.
Etiketler: çok, en, halk oyunları, halk oyunları kıyafetleri, kıyafetler, nelerdir, oynanan, yöresel
Eklenme Tarihi: 5 Ekim 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın