Empresyonizm özellikleri temsilcileri eserleri
Empresyonizm nedir , özellikleri nelerdir. Empresyonizm temsilcileri ve eserleri hakkında kısa bilgi. Ödev için izlenimcilik akımı, kütüphane kaynakçalı kitaptan alıntı kısaca özet hale getirilmiş bilgiler ile Realizm hakkında her şey farklı bilgiler ve sınav soruları ile sadece bizde. Tek sayfa çıktı almak için uygundur. Dilerseniz ödev için kullanabilirsiniz. Başlıyoruz.
Empresyonizm Hakkında Kısa Bilgi ( izlenimcilik)
19. yüzyıldaa ortaya çıkmıştır. Edebiyatta ve resimde gelişerek bütün güzel sanatları etkilemiştir. Dış dünyada görülen varlığın gerçek yönü değil, kişide bıraktığı izlenimler önemlidir. Bu ne-denle anlatılan dış dünya değil, dış dünyadaki varlıkların hayale bürünmüş izlenimleridir. Aslında dış âleme, oradaki varlıklara ve nesnelere karşı ilgisizdirler.
Empresyonizm Özellikleri
Anlam belirginliğinden çok kapalılık yeğlenmiştir, anlamın yoruma uygun olması beklenmiştir.
Sanatın amacı birtakım gerçekleri yansıtmak değildir
Gerçekler kişilere göre değişir ve kişisel değer kazanır.
Güzel sanatlara doğrudan etki yapar.
Kişisel izlenimlere ağırlık verir.
Dünya’da ünlü Empresyonizm temsilcileri
Verlaine,
Rimbaud,
Rilke,
Concourd Kardeşler,
Joyce
Türkiye’de ünlü Empresyonizmin Temsilcileri
Ahmet Haşim,
Cenap Şahabettin,
Ahmet Muhip Dıranas’tır.
Çıkmış Yazılı – Sınav Sorusu
Duyularımız dış dünyayı bize olduğu gibi değil, onun gerçek görünüşünü değiştirerek ulaştırır. Bunun için de bizim anlattıklarımız, dış dünya değil, bu dünyanın hayalimizde bezenmiş bizdeki izlenimlerdir.
A) Romantizm
B) Klasisizm
C) Realizm
D) Sürrealizm
E) Empresyonizm
Cevap : Sanatçı gördüklerini olduğu gibi değil de gördüklerinin kendisinde uyandırdığı izlenimleri anlatır. Cevap E’ dir.
KÜBİZM
20. yüzyılın başında Empresyonizme tepki olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra şiir ve resimde kendini göstermiştir. Sürrealizmin bir aşamasıdır. Devamlı ve değişmez olan eşyanın özünün tasvirine çaba gösterir. Eşyanın dış görünüşüyle birlikte özünün de gösterilmesi gerekir. Yalnız dış görünüş değil, duygular da anlatılmalıdır. Kübistler, ele alınan nesnenin her yönünü göstermek için farklı zamanlarda yapılan her şeyi, aynı anda vermek amacındadırlar.
Temsilcileri: A. Salmon, Max Jakcop, J. Cocteau, Apollinaire’ dir.
NEOKLASİZM (YENİ KLASİKÇİLİK)
Sembolizme tepki olarak doğan bir şiir akımıdır. Türk edebiyatında neoklasizmin en güçlü temsilcisi Yahya Kemal Beyatlı’dır. Yahya Kemal’in şiirleri, biçim yönünden eski, öz yönünden yenidir.
Etiketler: Empresyonizm, kübizm, neoklasizm
Eklenme Tarihi: 1 Mart 2019
Konu hakkında yorumunuzu yazın