Canlı Grupları Hakkında Bilgi Özet
Bu yazımızda Fen bilgisi Canlı Grupları hakkında araştırma yapınız adlı etkinlik ödevinin içeriğini Canlı Grupları Nedir , Nelerdir , Canlıların sınıflandırılması Konu anlatımını kısa ve özet şeklinde fakat anlayacağınız biçimde paylaşacağız. İyi çalışmalar.
Canlı Grupları
Evrende birçok canlı vardır ve bilim insanlarının bunların her birini tek tek incelemesi mümkün değildir. Bu yüzden, canlılar sınıflara ayrılırlar. Canlıların belirli özellikleri göz önüne alınarak yapılan gruplandırmaya sınıflandırma veya biyosistematik denir. Sınıflandırmayı inceleyen bilim dalına sistematik (taksonomi) denir. Canlılar temel olarak 6 grupta sınıflandırılır.
* Monera Alemi
* Arkeler Alemi
* Protista Alemi
* Fungi Alemi
* Bitkiler Alemi
* Hayvanlar Alemi
Canlılar 4 gruba ayrılır bunlar;
1.Mikroskobik canlılar
2.İnsanlar
3.Hayvanlar
4.Bitkiler
1.Mikroskobik canlılar
Mikroskobik canlılar gözle görülemeyen ancak mikroskop ile incelenip gözlemlenebilen organizmalara verilen genel bir terimdir. Bu canlılar birçok ortamda farklı şekillerde yaşayabilir. Mikroskobik canlıları toprak hava
su veya başka bir canlının bedeninde yaşarken görebiliriz.
Yararlı Mikroskobik Canlılar: Bu canlı türü günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Sütten yoğurt ve peynir yapılırken mayalama işlemi için bu canlılardan yararlanılır. Aynı şekilde üzümden sirke gibi fermantasyon işlemlerinde bu canlılardan yararlanılır.
Zararlı Mikroskobik Canlılar: Tüm canlılarda hastalıklara neden olup parazit bir yaşam biçimi sergileyen organizmalardır. En bilindik hastalıklar tifo verem gibi hızla yayılan hastalık türleridir. Mikroskobik canlılar tek hücreli yada çok hücreli olabilirler. Az gelişmiş yada çok gelişmiş bu organizmalar mikrobiyoloji bilim dalı tarafından incelenir.
2. İnsanlar
İnsan, dik duruşa, görece gelişmiş bir beyine, soyut düşünme yeteneğine, konuşma (dil kullanma) kabiliyetine, alet kullanma ve üretme becerisine sahip primat türü. Biominal ismi `Homo sapiens`tir. Homo sapiens Latince “akıllı adam” veya “bilen adam” anlamına gelir. İnsan, hominoidea (insansılar) üst ailesinin hominidae (büyük insansılar) ailesine dahildir.
3. Hayvanlar
Hayvanlarda yaşama ve beslenme şekillerine göre farklılıklar gösterirler.Bazıları karada yaşarken bazılarıda suda yaşarlar.Bazı hayvanlar ot yiyerek,bazıları et yiyerek bazılarıda hem ot hemde et yiyerek beslenirler. Ot yiyerek beslenen hayvanlara otçul hayvanlar, et yiyerek beslenen hayvanlara etçil hayvanlar denir.
4. Bitkiler
Bitki, fotosentezle beslenme, embriyon dokularının bireyin bütün yaşamı boyunca etkinliğini sürdürdüğü sınırsız büyüme özelliği, hücre çeperlerinin selülozlu ve görece sert oluşu, yer değiştirmeyi sağlayacak organların yokluğu nedeniyle yaşamını bulunduğu yere bağlı olarak sürdürme, duyu ve sinir sistemlerinin bulunmayışı gibi temel özelliklerle tanımlanan yaşamı destekleyen canlı türleridir.
Etiketler: Canlı Grupları, canlı grupları nelerdir, canlılar kaça ayrılır, canlıların sınıflandırılması, Hakkında bilgi, Konu özeti, mikroskobik canlılar
Eklenme Tarihi: 16 Ekim 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın