Bitkinin Yaşam Döngüsü Hakkında Bilgi
Bitkinin yaşam döngüsü nedir , Bitkilerin hayat döngüsü , çiçekli ve çiçeksiz bitkiler nasıl çoğalır , bitkilerin hayatı hakkında kısa farklı ve yeni bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ödeviniz için kullanabilirsiniz.
Bitkinin Yaşam Döngüsü
Bitkiler bir canlı türüdür ve ekosistemin bir parçasıdır. Doğada bitkiler bir yaşam döngüsü içindedirler ve bunu sürekli tekrarlar. Bunlar çiçekli ve çiçeksiz bitkiler olarak sınıflandırılmaktadır. Bitkilerin yaşam döngüleri farklılık gösterebiliyor olsa temelde hepsi tohumdan gelişmektedir. Bitkilerin hayat döngüsü ise şu şekildedir.
1. Tozlaşma: Çiçek tozları aynı türdeki başka bir çiçeğin dişicik tepesine taşınır.
2. Döllenme: Dişicik tepesinden yumurtalığa ulaşan çiçek tozlarındaki erkek üreme hücrelerinin çekirdeklerinden birisi yumurtayı döller. Döllenmiş yumurta hücresi zigot olarak adlandırılır.
Zigot bölünerek ana bitkinin küçük bir modeli olan embriyoyu oluşturur.
3. Tohum ve Meyve Oluşması: Döllenme sonucu tohum meydana gelir. Yumurtalık gelişerek meyveyi oluşturur.
4. Çimlenme: Tohumdaki embriyonun uygun şartlarda gelişerek ana bitkiye benzer bitkiyi oluşturmak üzere tohumdan çıkıp serbest hale geçmesine çimlenme denir.
5. Genç Bitkinin Oluşması: Tohumun çimlenmesi sonrasında büyüme ve gelişme ile genç bitki oluşmaya çıkar.
6. Olgun Bitkinin Oluşması: Genç bitki büyüyüp gelişerek tomurcukları tomurcuklar da çiçekleri oluşturur.
Not: Taşınma : Oluşan tohumlar aynı yerde çimlenme evresine girebileceği gibi farklı yerlere de taşınabilir . Bunlar ise hayvanlar , rüzgar gibi etmenlerle oluşabilmektedir. Örneğin bir meyveyi yiyen hayvan bu meyvenin tohumunu dışkı olarak başka bir yere taşıyabilir. Burada dışkı kuruduğunda gübre oluşur ve içindeki tohum toprak ile etkileşime girerek yeniden filizlenme evresine girebilir.
Etiketler: birkilerin hayat döngüsü, bitki, bitkilerin hayat döngüsü, çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler, Hakkında bilgi, yaşam döngüsü
Eklenme Tarihi: 14 Ekim 2018
Konu hakkında yorumunuzu yazın